Jorden vores lille planet i kosmos
Global Theosophy

Global Theosophy

*******
En sand esoterisk stjerneport og stargate.
En indgangsport til andre verdener af energi, visdom og medfølelse
(Theos-L Forum - det ældste teosofiske forum på Internettet.)Forside
Artikler
Profil
Links

En privat hjemmeside om
Teosofi, esoterisk visdom og
åndelig udvikling...


Nogle få af de personer bag moderne Planetarisk Teosofi, som jeg er tilknyttet.
Medgrundlægger af moderne Planetarisk Teosofi:
H. P. Blavatsky (1831-91)
Helena P. Blavatsky
Medgrundlægger af moderne Planetarisk Teosofi:
Mahatma Morya (fødsel-?)
Master Morya
Esoterisk Chela af moderne Planetarisk Teosofi:
D. K. Mavalankar (1857-?)
Damodar K. Mavalankar
H. B. Blavatsky's Esoteriske Model og Diagrammer
over mennesket åndelige udvikling
(udgivet af Morten Nymann, 9. juni, 2007)
H. B. Blavatsky's Model fra Esoterisk Sektion over planerne:
Nedenstående model er at finde i H. P. Blavatsky's Esoteriske Instruktioner (Se INSTRUCTION No. I, 1890 , Blavatsky's Collected Writings, Vol. 12, p. 524). Nedenstående model kan passende sammenlignes med andre modeller over livet og skabelsen, samt menneskets udvikling. Det mest vigtige er, at den model, som den enkelte åndelige Søgende efter Sandheden benytter også helt og reelt virker for vedkommende.

I det nedenstående diagram af H. P. Blavatsky har jeg af hensyn til læren tilføjet Mester KH's og ligeledes H. P. Blavatsky's model for den umanifesterede treenighed ovenover, alt sammen i overensstemmelse med deres esoteriske og teosofiske lære. Her er "Unmanifesteret Logos" linket mellem de to diagrammer. (Mere om dette diagram: Se H. P. Blavatsky - Esoteric Instructions I-VI. F.eks. "The Inner Group Teachings" of H.P. Blavatsky, 2nd revised and enlarged edition, compiled and annotated by Henk J. Spierenburg, San Diego, California, Point Loma Publications, 1995.)

Den samlede model med de to diagrammer nedenfor er grundigt forklaret i H. P. Blavatsky's værk "The Secret Doctrine" vol. I + II, og eventuelt også forskellige andre af hendes skrifter. Diagrammerne kan udmærket udgøre et grundlag for studiet af den teosofiske lære hvor den svarer til esoterisk Buddhisme.

Vigtigt. H. P. Blavatksky's lære adskiller sig på flere måder fra mange andre tidligere og senere esoteriske værker om det samme ved at søge at være syntese-skabende for utallige religiøse doktriners grundlæggende essens. Dette er noget som nutidens teosofiske søgende kunne overveje her i Danmark og andre lande.

H. B. Blavatsky's Model fra Esoterisk Sektion

Diagram over de Syvfoldige planer i indiske systemer:
Diagrammet nedenfor af H. P. Blavatsky er over de Syvfoldige planer i indiske systemer for menneskets udvikling i det fysiske. Diagrammet er af andre senere blevet udvidet med to planer ovenover det atmiske plan. Dette er der ikke så meget i vejen for, da ATMA også kan ses trefoldigt. Nedenstående version er rettet til menneskets udvikling i det fysiske og en udvikling tilknyttet vor fysiske klode. Forklaring af diagrammet findes i H. P. Blavatsky's værk Den Hemmelige Lære, vol. 1, p.157, original engelsk udgave.

H. B. Blavatsky's Model over de syv planerDiagram over Kabalaen ved H. P. Blavatsky:
Det nedennævnte diagram viser en helt anden udgave af Kabalaen end den, som de fleste holistiske grupper bruger i dag. Blavatsky kendte nemlig til den korrekte teosofiske udgave af Kabalaen, hvorimod mange nyere fortolkninger indenfor holistiske kredse og endda i Alice A. Bailey grupper ikke er helt i overensstemmelse med sandheden. Især den jødiske falliske udgave af Kabalaen og de tre øverste sefirot beskrives ukorrekt af flere fortolkere af Blavatsky's lære og den oprindelige lære om Kabalaen. Den oprindelige lære om Kabalaen rummer kun otte sepirot og stammer fra Persien eller Tibet. Læren blev forvansket og to ekstra sepirot blev tilføjet i det 11. århundrede af en jøde. (Se The Jewish Encyclopedia fra 1905. Senere udgaver har slettet denne sandhed, sikkert fordi den ikke passede udgiverne bag værket.) Blavatsky's "Eastern Gupta-Vidya" er en mere præcis udgave af Kabalaen. De interesserede læsere af Da Vinci Mysteriet, interesserede i Prieure de Sion, Martinismen og den Martinistiske præst Sauniere fra Rennes-le-Château vil sikkert have glæde af at studere de ord Blavatsky giver om Kabalaen i hendes skrifter. Kabalaen er jo et centralt tema hos disse mysterier og grupper m.m. Den interesserede studerende behøver blot at læse i Den Hemmelige Lære af H. P. Blavatsky, vol. 1, p. 177-247 eller blot resten af værket. For læren om Kabalaen er noget Blavatsky skriver meget om i hendes store værk.

H. B. Blavatsky's model af Kabalaen


 
Copyright © 2001 | M. Nymann - global-theosophy@stofanet.dk